×
HelsinkiMissio käyttää evästeitä varmistaakseen mahdollisimman hyvän käyttökokemuksen. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt käyttöehdot ja evästeiden käytön. Lue lisää ›
Hyväksy

Nuoren tukihenkilöksi

Haluaisitko olla mukana lievittämässä ja ehkäisemässä nuorten yksinäisyyttä? Nuoren tukihenkilönä tapaat nuorta säännöllisesti. Nuoret toivovat tukisuhteelta eniten rentoa yhdessäoloa kuten yhdessä harrastamista, kahvittelua tai kävelyllä käymistä. 

”Olemme kokeilleet varmaan yli 10 eri pallopeliä nuoren kanssa. Joka kerta on hauska tavata ja puuhata yhdessä.” – Tommi-Juhani

 

Du kan också bli stödperson på svenska

 

Tukihenkilönä voit tukea nuorta esimerkiksi

  • harrastuksen etsimisessä
  • itsenäisen liikkumisen harjoittelussa
  • itsenäistymiseen ja identiteettiin liittyvissä asioissa
  • opiskelu- ja työasioissa
  • seurustelu-, kaveri- ja perhesuhdeasioiden pohtimisessa
  • seksuaalisuuteen ja sukupuoli-identiteettiin littyvissä pohdinnoissa
  • kotoutumisessa ja suomen kielen harjoittelussa

 
Tukisuhde

Tukisuhteeseen sitoudutaan vähintään vuodeksi ja nuorta tavataan kaksi kertaa kuukaudessa. Tukihenkilöt voivat toimia myös etätukihenkilöinä, jotka juttelevat nuoren kanssa etäyhteyksin noin kerran viikossa kuuden kuukauden ajan. Voit ilmoittaa hakemusvaiheessa oletko kiinnostunut toimimaan tukihenkilönä vai etätukihenkilönä. Sateenkaaritukihenkilönä olet tukemassa sateenkaarinuorta esimerkiksi identiteettiin liittyvissä pohdinnoissa.

Tukiparien yhdistämiset suunnitellaan sekä nuorten että tukihenkilöiden toiveiden perusteella. Tukisuhteen aikana nuori ja tukihenkilö sopivat tapaamiset tai puhelut/etätapaamiset keskenään, joustavasti aikataulujensa mukaan.

Koronatilanne on lisännyt nuorten yksinäisyyttä, joten normaaleissa tukisuhteissa olevat tukiparit pyrkivät tällä hetkellä säännöllisiin tapaamisiin HelsinkiMission ajankohtaiset suositukset huomioon ottaen.

 
Tukihenkilöä hakevat nuoret

Tukihenkilöä hakevat nuoret ovat 12­–29-vuotiaita. Tavallisimmat syyt hakea tukihenkilöä ovat yksinäisyys, keskustelukumppanin tarve ja mielekkään tekemisen puute.

Tukihenkilötoiminta keskittyy pääkaupunkiseudulle, mutta etätukihenkilöä voi hakea mistä päin Suomea tahansa.

Tukihenkilöä hakevien nuorten elämäntilanne on kartoitettu tukihenkilöhakemuksen yhteydessä. Näin varmistamme, että nuori on motivoitunut ja pystyy sitoutumaan tukisuhteeseen. Nuoret ohjautuvat toimintaan ammattilaisten, mm. sosiaalityön tai oppilashuollon, kautta. Nuoren työskentely ammattilaisen kanssa saattaa jatkua tukisuhteen rinnalla.

 
Kuka voi hakea nuoren tukihenkilöksi?

Vapaaehtoisilta emme yleisesti vaadi mitään erityistä ammatillista koulutusta tai työkokemusta. Sen sijaan edellytämme heiltä kiinnostusta nuorten maailmaa kohtaan, sitoutumista, sekä tasapainoista elämäntilannetta. 

Voit hakea nuoren tukihenkilöksi, jos olet yli 25-vuotias. Alle 25 -vuotiailta hakijoilta edellytämme vähintään vuoden sosiaali- tai muun soveltuvan alan opintoja. Yhdistämme tukipareja niin, että tukihenkilö on aina tuettavaa reilusti vanhempi.

HelsinkiMissio arvostaa monimuotoisuutta vapaaehtoisyhteisössä. Toivomme hakijoiksi eri ikäisiä ja eri sukupuolia edustavia henkilöitä sekä kieli-, kulttuuri- tai muihin vähemmistöihin kuuluvia henkilöitä.

 
Näin haet tukihenkilöksi

Mikäli olet kiinnostunut hakemaan tukihenkilöksi, voit tilata hakemuslomakkeen täyttämällä yhteystietosi tällä sivulla. Saat linkin hakemuspohjaan sähköpostiisi (tarkistathan roskapostikansiosi, sillä linkki ohjautuu valitettavasti joskus sinne).

Hakemuksesi luettuamme kutsumme sinut haastatteluun, mikäli tämä vaikuttaa sinulle sopivalta vapaaehtoistoiminnan muodolta. Haastattelun jälkeen kutsumme sopiviksi todetut hakijat tukihenkilökoulutukseen. 

 
Koulutus

Nuorten tukihenkilöiden peruskoulutus on tällä hetkellä itseopiskeltava verkkokurssi, joka sisältää mm. nauhoitettuja luentoja, podcasteja sekä tehtäviä. Kurssi päättyy videopuheluna pidettävään pienryhmäkeskusteluun. Koulutuksen tekemiseen menee kaiken kaikkiaan noin kuusi tuntia ja sen voi tehdä omassa tahdissa. Koulutuksen voi aloittaa heti hyväksytyn haastattelun jälkeen.

 
Vapaaehtoisena HelsinkiMissiossa

Tukihenkilönä pääset osaksi HelsinkiMission vapaaehtoisten yhteisöä.  Pääset osallistumaan jatkokoulutuksiin ja työnohjauksiin sekä saat tukea vapaaehtoistoiminnan koordinaattoreilta.

Kaikki vapaaehtoistoimintaan osallistuvat ovat vaitiolovelvollisia. Toimiessasi vapaaehtoisena nuorten parissa sinulta pyydetään lupa rikostaustaotteen selvittämiseen ennen vapaaehtoistoiminnan aloittamista. Tilaamme rikosrekisteriotteesi puolestasi koulutuksen yhteydessä.

Hae mukaan innostuneiden vapaaehtoisten joukkoomme!

 

Lisätietoja:

Jenni Palomäki
Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori, tiimivastaava: nuorten tukihenkilötoiminta
09 2312 0256, 043 201 3189

Anni Sepponen
Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori, nuorten tukihenkilötoiminta
09 2312 0257,

Hae vapaaehtoiseksi

Hae vapaaehtoiseksi

Jätä yhteystietosi, niin saat linkin hakemukseen sähköpostitse.