×
HelsinkiMissio käyttää evästeitä varmistaakseen mahdollisimman hyvän käyttökokemuksen. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt käyttöehdot ja evästeiden käytön. Lue lisää ›
Hyväksy

Isämentorista tuli varavaari

Rosvall-Heinosen perhe yhdessä mentorinsa Juha-Pekka Myllymäen (oikealla) kanssa perheen kotipihalla. Kuva on perheen ja valokuvaaja Anna Lepistön yhdessä toteuttama Ilokuva.

Eteisen seinällä roikkuu valokuvasuurennos. Marko Rosvall, 28, ja Linda Heinonen, 27, hymyilevät valkoisessa studiossa ja katsovat suoraan kameraan lapsiensa Juuson, 5, ja Niinan, 2, kanssa.

Perheen kodissa Helsingin Torpparinmäessä ei turhia nipoteta. Naapurustonkin lapset saavat mennä ja tulla, lattialla saa istua ja kahvia santsata. Tällä kertaa kahvia tarjoilee Juha-Pekka Myllymäki, 57. HelsinkiMission kouluttamasta isämentorista on tullut korvaamaton osa perheen arkea.

Mentori saapui skootterilla

Elokuussa 2013 Markoa ja Lindaa hermostutti. He olivat kutsumassa entuudestaan tuntemattoman isämentorin perheensä elämään.

– Pelättiin, että mikä lie outo ituhippi tai sarjamurhaaja sieltä tulee, vitsailee Linda.

Juha-Pekka saapui ensimmäiseen tapaamiseen skootterilla. Perheen lapset olivat ihastuksissaan ja moottoripyöriä itsekin harrastava Marko vakuuttunut.

Jännitys karisi välittömästi, kun perhe ja mentori huomasivat olevansa samalla aaltopituudella. Yhteisen harrastuksen lisäksi mentori ja perhe jakavat ainakin kujeilevan huumorintajun. Linda on kuitenkin vakavissaan kun toteaa:

– Meidän omat isovanhemmat eivät ole tukenamme. Juha-Pekasta on tullut kuin varaisoisä.

Tärkeintä on asenne

Mentorisuhteen tavoitteeksi asetettiin yhdessä aktivoituminen ja kotisohvan perukoilta poistuminen.
– Tärkeintä on se, että koko perhe touhuaa yhdessä, Juha-Pekka sanoo.

Mentorin kanssa yhdessä on muun muassa käyty uimassa, kalassa, eläintarhassa, piirrelty ja leivottu pullaa. Oleellista on ennakkoluuloton uusien asioiden kokeileminen.

Uusi heittäytyvä asenne näkyi myös, kun perhe kuuli HelsinkiMission kautta järjestettävästä valokuvausprojektista. Tilaisuuteen tartuttiin empimättä.

– Tuntui ihan itsestään selvältä, että Juha-Pekka tulee mukaan perhekuvaan, kertoo Marko.

Ilokuvata voi vaikka omassa pihassa

Valokuvaaja Anna Lepistön luoma menetelmä Ilokuvaus on voimavarakeskeistä kuvausta, jossa kuva luodaan yhdessä kuvattavien kanssa.

– Projekti alkoi keskustelulla siitä, miten Marko ja Linda ovat tutustuneet. Mietittiin, mihin he ovat toisissaan rakastuneet, Lepistö kertoo.

Kuvassa haluttiin tuoda esille sitä, mikä on ihaninta perhe-elämässä. Lindan idea oli käyttää muovimopoja, jotta kaikki saisivat omat menopelit. Kuvauspaikaksi valittiin oma pihapiiri.

Kuvia muualtakin kuin sukujuhlista

Ilokuvaus oli Lindalle ja Markolle virkistävä kokemus.  

– Kuvia otetaan usein jonninjoutavista juhlista, kun niitä voisi ottaa myös onnellisesta arjesta, Marko miettii.

Perheestä tuntui tärkeältä taltioida tämä vaihe lasten elämästä ja saada konkreettinen muisto suhteesta Juha-Pekkaan.

Valkotaustaisessa studiokuvassa ei ole mitään vikaa, mutta se taitaa kaivata päivitystä. Vanhemmat ovat saaneet tukea ja lepoa. ”Varaisoisä ” ja hänen kanssaan vietetty aika näkyvät päivitetyssä perhepotretissa.

Teksti: Martta Kallionpää
Kuva: Anna Lepistö